Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
« Powrót do Waszego wyboru (22 produkty)

Masala Chai Sekrety Indii - Czarna herbata

Kod: 1736

Kolorowe, pachnące i uspokajające. Takie właśnie mogą być Indie, kraj niesamowitej przyrody, ciepłych ludzi i wspaniałych herbat. Oto jedna z nich: tradycyjna Masala Chai, pikantna, mocna i rozgrzewająca. Wzbogaciliśmy ją o kawałki pomarańczy, jej smak jest tak przyjemny, słodko cytrusowy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
91,3 zł /250 g 36,5 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Region
Region:
Assam
Smak
Smak:
Przyprawiony, Pikantny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
150 m

Skład

Czarna herbata Assam FOP 45%, Kawałki imbiru, Anyż, Kawałki pomarańczy, Kardamon, Różowy pieprz, Goździk, Naturalny aromat

Napar i smak herbaty

Sekret India Chai nadaje naparowi ciemno mahoniowy kolor. Pachnie goździkami i anyżem gwiazdkowym, a w jego smaku odnajdziemy zarówno słodycz pomarańczy, jak i pieprzny smak wszystkich dodanych przez nas przypraw. Ogólnie rzecz biorąc, herbata jest orzeźwiająca, zrównoważona smakowo i bardzo atrakcyjna.

Herbatę tę można pić na słodko, ale tradycja nakazuje, aby zrównoważyć ją odrobiną mleka. Istnieją również obszary, gdzie do masala chai dodaje się szczyptę soli.

Pochodzenie herbaty  

Kiedy mówi się Assam, dla każdego miłośnika herbaty jest jasne, że jest to region Indii słynący z uprawy herbat najwyższej jakości. Znajdujące się w północno-wschodniej części kraju chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis) znane są od około połowy XIX wieku. Rolnicy początkowo próbowali uprawiać chińskie odmiany hybrydowe, ale nie odnieśli większych sukcesów. Zastąpili je zatem lokalną herbatą Assamica. I rozwija się w wyjątkowych warunkach, jakie tam panują. Oprócz dobrej gleby i idealnych warunków świetlnych, przyczyniają się do tego monsuny, chłodne poranki i mgliste noce. 

W Assam herbata jest nadal zbierana głównie ręcznie. Dzięki temu pracownicy mogą dotrzeć do mniej dostępnych części plantacji i zbierać tylko odpowiednie liście. Kiedy już nieco zwiędną, wrzuca się je na stojaki i pozostawia do naturalnej fermentacji, podczas której zielona herbata "przekształca się" w czarną. Następnie należy je wysuszyć, posortować i zapakować. 

A kiedy mówi się Masala Chai, myśli się o absolutnym klasyku - czarnej herbacie z mieszanką przypraw, której receptura pochodzi z Indii i która należy do skarbów starożytnej Ajurwedy. Starożytny przepis ewoluował i zmieniał się przez tysiące lat, obejmując niezliczone wariacje. Według legendy, po raz pierwszy została ona opracowana na dworze królewskim około 9000 lat temu. Jednak o tym, który to był sąd, informacje są różne. Niektórzy twierdzą, że musiało to być w Indiach, inni, że w Tajlandii. Tak czy inaczej, mieszanka ta została stworzona jako ajurwedyjski napój oczyszczający i ożywiający jej konsumentów.

Pierwotnie przygotowywano ją tylko z wielu przypraw, dlatego była bezkofeinowa. Liście herbaty zostały wprowadzone w pierwszej połowie XIX wieku przez brytyjskich kolonizatorów Indii. Mieszkańcy nie zaakceptowali jednak tej zmiany, gdyż Masala Chai z herbatą była dla nich zbyt droga. Dopiero na początku XX wieku Indyjskie Stowarzyszenie Herbaty (Indian Tea Association), będące własnością brytyjską, skupiło się na promowaniu herbaty indyjskiej w Indiach. Sprzedawcy zaczęli dodawać mleko i cukier do Masala Chai z liśćmi herbaty - dzięki temu ich napoje pozostały smaczne, a jednocześnie zmniejszył się koszt przygotowania jednej filiżanki.

Masala Chai można dziś spotkać na indyjskich targowiskach, w pociągach (gdzie sprzedawane są przez chai wallahów), ale także w domach Hindusów.

Ważną rolę w herbacie Masala Chai Sekrety Indii odgrywa imbir, kłącze rośliny o charakterystycznym aromatycznym smaku, słodkim i pikantnym. Imbir jest bardzo popularnym składnikiem przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej, jest również ceniony w medycynie ludowej. Zawiera olejek z substancjami aromatycznymi, takimi jak zingiberen i bisabolen, a ostry smak zawdzięcza gingerolowi. 

Innym ważnym składnikiem jest anyż gwiazdkowaty, czasami nazywany chińskim anyżem, który jest zbierany z drzewa anyżu gwiazdkowatego. Jest to drzewo występujące głównie w południowo-wschodniej Azji i na Pacyfiku. Anyż ma słodki, lekko pikantny smak i zawiera anetol, ciekawy związek, który jest 13 razy słodszy od cukru. Podobnie jak imbir, anyż jest również szeroko stosowany w celu wspierania naturalnych procesów organizmu i jest wykorzystywany do produkcji leku przeciwwirusowego Tamiflu.

Pomarańczy nie trzeba przedstawiać. Owoce drzewa pomarańczowego są dobrze znane ludziom na całym świecie. Obecnie drzewa pomarańczowe uprawia się prawie wszędzie w strefie subtropikalnej. Pomarańcze są szczególnie bogate w witaminę C, a ich skórki zawierają pektyny i olejki eteryczne. To właśnie one nadają herbacie Masala Chai Sekrety Indii jej wspaniały aromat.

Efekty herbaty

Czarna herbata
Efekty czarnej herbaty
Imbir
Efekty imbiru

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 100 °C Czas przygotowania 3-5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
Parzyć przez 3-5 minut (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MOTYWUJĄCY KOENZYM Q10 - owocowa herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MOTYWUJĄCY KOENZYM Q10 - owocowa herbata

Czy wiesz, że w latach 70. ubiegłego wieku był udzielona nagroda Nobla za badania nad koenzymem Q10? Jego korzystny wpływ na cały nasz organizm jest niesamowity – jest dobry dla naszego serca, mózgu, działa w cudowny sposób w walce z wiekiem i jest silnym przeciwutleniaczem. A gdy jego moc uzupełni się starannie wyselekcjonowanymi kawałkami jabłka, dyni, truskawkami, malinami i suszoną trawą cytrynową, powstanie napój, który nie tylko wzmacnia nasze zdrowie, ale także jest… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
73,4 zł /250 g 29,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

PACHNĄCY OGRÓD – czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PACHNĄCY OGRÓD – czarna herbata

Przepiękny. Tak można określić jednym słowem zapach, jaki pogłaszcze was po nosie zaraz po otwarciu worka. Ta aromatyzowana czarna herbata zachwyci romantyczne dusze, ale także osoby, które w szybkim dniu szukają chwili relaksu i spokoju. Pachnący Ogród to oryginalna mieszanka róży, porzeczki, mango i moreli. Na pewno sprawi, że wasz dzień będzie ładniejszy. Wystarczy złożyć zamówienie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
78,1 zł /250 g 31,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

MASALA CHAI - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MASALA CHAI - czarna herbata

Indyjską rozgrzewającą herbatę docenisz przy poszukiwaniu wiosny lub podczas długich jesiennych popołudni. Jej specjalna kompozycja może stymulować krew, pomoże rozgrzać całe ciało, pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć bakterie i wirusy. Jest pełna pachnących przypraw, dzięki czemu jej wyjątkowy zapach i smak jest jeszcze bardziej oryginalny. Prawdziwą Masala Chai według receptury ajurwedyjskiej można posłodzić cukrem mlecznym, miodem lub trzciną. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
64,3 zł /250 g 25,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »