Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

Kod: 1471

Japoński król cienistych ogrodów w jakości BIO. Zielona herbata o wyrafinowanym smaku, która oczaruje Was swoją miękkością, a jednocześnie silną intensywnością. Dzięki bogatemu kolorowi zyskała miano jadeitowej łzy. Nie bez powodu Gyokuro jest uważane za jedną z najlepszych japońskich herbat, którą czczono honorowych gości, a ten z okolic Miyazaki jest jednym z unikalnych klejnotów.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
335,5 zł /250 g 134,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Miyazaki
Smak
Smak:
Umami, Delikatny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
BIO
BIO:
Tak

Skład

Herbata zielona Japan Gyokuro BIO 100%

NAPAR I SMAK HERBATY

Słynna japońska zielona herbata Gyokuro jest w najwyższej jakości organicznej. Jej napar jest żółto-zielonego koloru, w smaku wyczujemy piąty specjalny smak umami połączony z delikatną słodyczą.

POCHODZENIE HERBATY

Aż na południu Japonii, na wyspie Kioto, można znaleźć prefekturę Miyazaki. Jest ona otoczona przez ocean z dwóch stron, dzięki czemu panuje tam łagodny klimat z dużą ilością słońca i świeżego morskiego powietrza. Region, który wcześniej był zaniedbywany, stał się znany w ostatnich latach i zdobywa jedną nagrodę za drugą za swoje herbaty. W tutejszych ogrodach rosną bardzo stare drzewa i krzewy herbaciane, z których następnie produkowana jest naprawdę rzadka herbaty tego obszaru - Miyazaki Gyokuro. Nacisk kładzie się na minimalizowanie ingerencji w naturalny wzrost drzewa, aby wziąć dokładnie to, czego potrzebuje od natury.

Zaraz po wykiełkowaniu pąków krzewy herbaciane są całkowicie zacienione matami ze słomy i pozostają ukryte przed promieniami słońca przez prawie trzy tygodnie. W rezultacie ciemnozielone liście zyskują bogatą podaż teiny i aminokwasów. Być może najważniejszym z nich jest L-teanina, której pozytywne efekty od wielu lat zadziwia społeczność naukowa. Ponadto cień uwalnia w liściach substancję, która odpowiedzialna jest za jego słynny smak umami. Nazywa się go również „piątym smakiem” (słodki, słony, kwaśny i gorzki) i trudno go opisać jednoznacznie. Ale jeśli go spróbujecie, na pewno będziecie zadowoleni. 

Po dwudziestu dniach zmierzchu dochodzi do zbioru, który poprzez staranne wybranie tylko nieskazitelnych liści gwarantuje, że tylko to najlepsze dostanie się do powstałej herbaty. Przysłowiową wisienką jest parowanie liści i pąków, oraz ich późniejsze ręczne kształtowanie zgodnie z tradycyjnymi starożytnymi metodami. Ze względu na trudne warunki wzrostu i późniejszej produkcji japońska produkcja Gyokura jest niska - zaledwie kilka ton rocznie, co sprawia, że jest to bardzo rzadka herbata, biorąc pod uwagę ogromne zapotrzebowanie na świecie.

Japan Miyazaki Gyokuro, podobnie jak inne zielone herbaty, nie ulega fermentacji, dlatego zachowuje swoją czystą naturę i dużą liczbę przeciwutleniaczy. Tym, co ją wyróżnia wśród innych herbat w tej kategorii, jest jednak niepowtarzalny delikatny i jedwabisty smak.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Łyżeczkę Gyokuro nasypać na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w         czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2. Zalać gyokuro wodą o temper. 70-80 °C. Zaparzenie Gyokuro wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3. Czas ekstrakcji 2 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedźcić.
4. Gyokuro można zaparzać 3x.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu


FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

 Doskonały wynalazek do szybkiego przygotowania herbaty. Filtr do herbaty jest wykonany z wyjątkowo delikatnego materiału. Nie wchłania żadnych zapachów i smaków. Filtr herbaty M jest odpowiedni aż do 1 litra wody. Pakiet zawiera 100 filtrów herbaty. Więcej na szczegółach produktu
19,8 zł brutto
Dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

 Specjalnie dobrane sitko ze stałego materiału, które nie przepuszcza zapachów ani smaków. Dla większego zadowolenia z pełnego smaku napoju jest zaopatrzone w pokrywę, która jest stosowana do przykrywania sitka podczas parzenia, a następnie po ekstrakcji napoju pokrywa służy do odkładania sitka. Sitko nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń. Więcej na szczegółach produktu
42,3 zł brutto
Dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
298,5 zł /250 g 119,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Japan Gyokuro Asahi - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Japan Gyokuro Asahi - zielona herbata

Ekskluzywne gyokuro z prowincji Kagoshima urzeknie Was swoim gładkim smakiem pełnym niezrównanego umami. Jest lekki, delikatny i wyrafinowany. Koneserzy nazywają go najpiękniejszą kroplą rosy, ponieważ przywołuje blask dzikich lasów i zapach świeżego poranka. Słowo Asahi w nazwie odnosi się do specjalnej odmiany drzew herbacianych, które rosły w cieniu, aby nadać swoim liściom niepowtarzalny aromat i wspaniały smak. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
303,2 zł /250 g 121,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 21. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »