Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



4 kroki opisujące przygotowanie matcha w warunkach domowych

6. 8. 2019 2 minuty czytania
Zielona herbata o bogatej historii i skomplikowanej tradycji jej parzenia powoli, ale skutecznie opuszcza zacisze ortodoksyjnych herbaciarni. Rzesze wyznawców doskonałej matcha stale się rozrastają. Wielu z nich woli kultywować tą tradycję w zaciszu swojego domu i w czasie, który im odpowiada. Ten, kto dorośnie do takiej decyzji ma do wyboru dwie możliwości.

Sprzęt do przygotowania matcha w domu

Gorąco zachęcamy do skosztowania napoju matcha. Na początek, cały sprzęt potrzebny do jej przygotowania znajdziemy w kuchni. Aby zagłębić się w temacie, szukajcie inspiracji w książkach i nagraniach pokazujących sposób przygotowania matcha.

Dlaczego trzeba skosztować matcha – w skrócie.

Urzekająco zielony proszek jest miedzy innymi doskonałym środkiem pobudzającym. Dlatego, gdy potrzebujemy dodać sobie energii psychicznej lub fizycznej, sięgnijmy po doskonale nadającą się do tego matcha. Na pewno przypadnie ona do gustu ludziom kreatywnym, zapracowanym, sportowcom, wyznawcom zdrowego stylu życia, studentom… Krótko mówiąc, osobom poszukującym fascynujących doznań zmysłowych, preferującym najwyższą jakość. Jeżeli chodzi o smak, to mamy tu do czynienia z bardzo interesującą kwestią. Lekko pikantna, lekko ujmująca zwieńczona nutką słodyczy matcha nie pozwoli Wam zakończyć przygody z nią na jednej filiżance (tzn. miseczce). Doświadczeni smakosze łatwo odróżnią japońską matcha od chińskiej. Nie tylko pod względem koloru, ale i aromatu i smaku. Jeżeli lubicie herbaty w ich najbardziej naturalnej formie, szukacie silnego przeciwutleniacza i napoju o własnościach detoksykacyjnych oraz przeciwzapalnych, przeciwdziałającego chorobom cywilizacyjnym, wybierzcie matcha.

Jak przygotować matcha – pokrótce

Rozpoczynamy od zakupów. Szukamy wyśmienitej jakościowo matcha, ze sprawdzonego źródła, gdzie szczegółowo poinformują nas o jej pochodzeniu. Później udajemy się do kuchni.

  1. Przygotowujemy szerszą miskę, łyżeczkę do herbaty, elektryczny mikser, gorącą wodę ścierkę (my użyliśmy sprzętów zakupionych w „IKEA” i wszystko się udało).
  2. Z opakowania nabieramy 1 łyżeczkę macha i przesiewamy ją przez sitko do miski.
  3. Proszek zalewamy 1 dl wody o temperaturze 75 °C (w normalnych warunkach woda osiąga taką temperaturę po około 2 minutach od zagotowania).
  4. Zanurzamy mikser w wodzie i spieniamy matcha.

To wszystko. Jedyną pułapką, jaką możemy napotkać w takcie przygotowywania matcha, może być zbyt płytkie zanurzenie łopatek miksera w mieszaninie. Matcha będzie wtedy jednocześnie na stole, ścianach i koszuli. Należy zwracać na to uwagę i spieniać napój raczej w głębszej misce. I właśnie w związku z tym zalecamy prewencyjnie mieć pod ręką wspomnianą wcześniej ścierkę.

Dobrze spieniona matcha (wystarczy na to poświęcić naprawdę tylko kilka sekund) pokryje się delikatną pianką.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »